tiistai 13. heinäkuuta 2021

varjele kaikelta pahalta #62 (Julle)

Jokainen katu sykkii kaupungin iltaelämää ja joka toinen vastaantulija on pienessä hiprakassa, vaikka yön pimeimpiin tunteihin on vielä hetki aikaa. Ilta on lämmin, hiostava oikeastaan. Tämä on varmaan viimeisimpiä lämpimiä päiviä ennen kuin routa ottaa taas maan haltuunsa. 
Seison liikennevaloissa ja toivon, että pääsisin kadun yli ilman, että joudun jututtamaan tutun näköistä porukkaa, joka laahustaa hiljalleen sitä tienreunaa kohti, jossa olen. Yksi niistä taitaa olla Mara, Severin serkku. Ainakin letti on juuri sen näköinen kuin sillä ja on vaikea kuvitella sellaista tyyliä kenellekään muulle. 
Punainen valo välkkyy hetken ja vaihtuu sitten vihreäksi. Harpon mukulakivikadun ja parien metron raiteiden yli tavallista reippaammin, vaikka ei minulla sinänsä ole kiire mihinkään. Olen kuitenkin aistivinani sen kaiken raadollisella tavalla tutun, jota en ole kaivannut hetkeäkään. Viinan tuoksun ja kännisinä örveltävät puolitutut, jotka saivat aikoinaan vedätettyä melkein mihin tahansa mukaan. Yleensä aika huonoin seurauksin. 
Poikkean torille ja puistoihin suuntaavan massan sijaan syrjäisemmälle kadulle, jonka varrella kohoavat rakennukset tuovat aina mieleeni Lontoon. Ehkä niissä kapeissa ja värikkäissä kerrostaloissa on jotain samaa tunnelmaa kuin vaihtariperheeni kotona oli aikoinaan. 
Enää ei ole pitkästi. Muutama kadunkulma ja joitain satoja metrejä. 
Ja siinä hän on. 
Seisoskelee rennosti, hiukset äidin mielestä vähän turhan pitkiksi kasvaneena ja kannattelee toisella olkapäällään mustaa reppua.  
Matias ojentaa kätensä ja rutistamme pikaisesti toisiamme. 
- Sä sitten tulit? heitän sille ja virnistän perään. 
- Jep. Oli jo aikakin, se sanoo, hymyilee takaisin ja jatkaa sitten - Piti tulla katsomaan, miten sä pärjäät täällä. Äiti on alkanut jo huolestua, kun susta ei kuulu mitään. Et oo vissiin liian usein soitellut sille. 
- Joo, no ei oo tullut turhan usein pidettyä yhteyttä. Hektinen elämä, kiireiset viimeiset nuoruusvuodet, sanon ja osoitan kädelläni vastakkaiseen suuntaan, josta tulin. 
Matka kämpälle sujuu mutkitta ja vaivattomasti. Meillä on paljon kerrottavaa puolin ja toisin. 
Ja lopulta tulemme siihen kohtaan keskustelua, jota olen osannut odottaa. 
- Oletko sä ollut tekemisissä Lilin kanssa? Matias kysyy, mutta ei katso tällä kertaa mua kohti. 
En vastaa heti. 
En kun jokainen sana, jonka kohta päästän suustani, saattaa paljastaa kaiken, eikä mulla ole juuri nyt varaa mokata mitään. 
- Olen mä tainnut muutamaan otteeseen kysellä, miten sillä menee, sanon ja tuijotan muka kiinnostuneena lokkeja, jotka ovat löytäneet roskakorista jotain syötävää. 
- Ja? Matias jatkaa. 
- Ei sen kummempaa, vastaan ja kohtaan kysyvänä toisen katseen. 
- Ai.. Matias sanoo ja olen näkevinäni sen kasvoilla jopa surua ennen kuin se kääntää katseensa pois.
Tunnen, miten sydämeni hakkaa rinnassani, joten yritän pitää ääneni vakaana, kun kysyn - Söitkö sä junassa mitään? Mietin, et pitäiskö tilata kämpälle jotain safkaa. 
- Oli mulla eväät mukana, mutta en saanut alas kuin yhden banaanin. 
Katson Matiasta silmät kurtussa, mutta se vain pudistelee päätään, jotta en kyselisi enempää. 
Enkä voi olla pohtimatta, mihin tämä kaikki liittyy.
Sä ikävöit Liliä. Eikö niin?

4 kommenttia:

Jos postaus herätti ajatuksia, ni kommaa mulle jotain ❤